B-menneske

  • Går senere i seng og står senere op
  • Foretrækker rolige morgener
  • Topper mentalt og fysisk senere på dagen
  • Føler, at der stadig er masser af dag tilbage efter klokken 16
  • Løser bedst komplicerede og store opgaver om eftermiddagen og aftenen
  • Elsker tidsmæssig frihed og fleksibilitet
  • Sover gerne længe i weekenden for at indhente søvnmanglen på arbejdsdage

Du er født med en døgnrytme. Det er ikke noget, du vælger.

Fordelingen af døgnrytmer, eller kronotyper, spænder fra ekstrem A-menneske, tidlig kronotype, til ekstrem B-menneske, sen kronotype, på samme måde som menneskets højde varierer fra lav til høj.

B-mennesker får ofte for lidt søvn på arbejdsdage – sover sent, men er nødt til at møde tidligt om morgenen – og sover til gengæld mere på fridage. B-mennesker kan således godt skubbe et søvnpres foran sig og har derfor brug for at sove flere timer i weekenden. Hele 83 procent af verdens befolkning – i Europa, USA og Asien – er nødt til at afbryde søvnen før tid for at gå på arbejde eller i skole.

Desværre har det en helbredsmæssig pris at sove for lidt på arbejdsdage – uge efter uge, år efter år. I 2018 viste et stort studie fra Northwestern University, at B-mennesker har 10 procent større risiko for at dø for tidligt i sammenligning med A-mennesker.

Selv om du som B-menneske går i seng klokken 22, er det langtfra sikkert, at du kan falde i søvn. For du er ikke træt på dette tidspunkt. Du bliver først træt, når dit indre ur fortæller dig, at du skal sove – og det kan sagtens være, at det først sker på den anden side af midnat. Et moderat B-menneske, der selv bestemmer sine arbejdstider, vil være vågen i tidsrummet fra klokken 10 om formiddagen til klokken 2 om natten – og så sove fra klokken 2 til 10. Såfremt vedkommende har et søvnbehov på 8 timer.

Lad os se på 24-timersrytmen hos en moderat sen kronotype. Det vil sige én, der går i seng klokken 2 og står op klokken 10 (med et søvnbehov på 8 timer). I modsætning til illustrationen af døgnrytmen hos et A-menneske, udskilles søvnhormonet hos den sene – moderate – kronotype først omkring midnatstid. Hvorfor B-mennesket også først falder i søvn efter dette tidspunkt. Det fremgår ligeledes af tegningen, at B-mennesket har den dybeste søvn omkring klokken 3, hvorimod A-menneskets dybe søvn indtraf allerede ved midnatstid. Tegningen her viser også, at den stærkeste kortisolfrigivelse finder sted omkring klokken 9 om formiddagen. hvilket betyder, at B-mennesket først føler sig årvågen senere på formiddagen.

Du kan teste din kronotype på https://chronotype-self-test.info/

Det er også muligt at få en RNA-test på https://www.bodyclock.health/ (Rabatkode CK10 giver 10 procent rabat).